Obiectiv pentru 2024: Controlează-ți greutatea fii sănătos, simte-te bine în pielea ta!
Începutul de an este perioada în care ne stabilim obiective pentru anul care ne stă înainte, iar cei mai mulți dintre noi încep diete, programe de slăbit și antrenamente noi, dar nu toți reușesc să mențină obiceiurile sau rezultatele suficient timp, iar unii nu reușesc nicium să-și atingă obiectivele legate de greutate. Acest Obiectiv pentru 2024: Controlează-ți greutatea, fii sănătos, simte-te bine în pielea ta nu este la fel de ușor de atins pentru toată lumea.
De ce este atât de greu să ne controlăm greutatea?
O întrebare care pentru unii creează foarte multă frustrare. Oricât de mult efort ar depune, unora le este foarte greu fie să slăbească, fie odată ce au slăbit să își mențină greutatea. De ce se întâmplă asta? Poate că abordarea nu este cea mai potrivită și că problema greutății nu este adresată corect sau complet.
Kilogramele nu sunt totul!
În mare parte, cei care întâmpină astfel de probleme au o abordare focusată pe kilograme. Și sigur că în anumite situații este foarte important să scapi de kilogramele în plus, dar această scăderea în kilograme nu e totul. Iată alte câteva aspecte care contează la fel de mult când vine vorba de controlul greutății:
1. Compoziția corpului – mărește masa musculară
Pentru orice om care are o greutate nesănătoasă, este foarte important să scape de kilogramele in plus. Dar un program de slăbit trebuie să aibă în vedere o proporție echilibrată între exercitii fizice și dietă care să elimine surplusul de grăsime și apă, dar în același timp să crească masa musculară.
Creșterea masei musculare fiind și unul din elementele cheie care accelerează arderea grăsimilor.
Astfel, un program de slăbit eficient și sănătos trebuie să cuprindă atât exerciții pentru creșterea masei musculare cât și un aport suficient de proteine din alimentația zilnică, suplimentat în cele mai multe cazuri cu pudră proteică, înainte sau după antrenament.
Pentru că nu putem consuma cantități uriașe de carne sau proteine vegetale, suplimentarea cu o pudră proteică este cea mai ușoară modalitate de a mări aportul de proteine, iar aceasta poate fi consumată fie sub formă de shake proteic, fie inclusă în iaurt, lapte sau ce mai consumi la micul dejun de exemplu, iar cel mai adesea se consumă înainte sau după un antrenament.
2. Sănătatea fizică și mentală
Starea de sănătate este un alt aspect extrem de important în orice program de slăbit. Nu doar surplusul de kilograme, ci și lupta cu kilogramele în plus poate să creeze dezechilibre mari în organism și să ducă la tulburări alimentare, depresie, anxietate și multe alte probleme, atunci când nu este abordată corect și nu se pune accentul pe echilibru.
Este extrem de important să nu te înfometezi și să nu îți privezi organismul de nutrienții esențiali, să ai o dietă bogată și diversă, să consumi o varietate cât mai mare de fructe și legume, să te hidratezi și să te asiguri că ai parte de minerale și oligoelemente esențiale pentru metabolismul energetic și nu în ultimul rând, să te odihnești.
Sănătatea mentală poate fi afectată atât prin privarea de nutrienți, atunci când te infometezi sau ai o dietă extrem de restrictivă doar ca să scapi rapid de kilograme, cât și prin faptul că nu ai rabdare și începi să te frustrezi că nu apar rezultate pe cât de repede îți dorești.
Este foarte important să găsești o formulă echilibrată și un program de slăbit eficient pe care să îl poți respecta perioade lungi, care să te ajute și la menținerea greutății odată ce ai atins acea greutatea ideală.
3. Să te simți bine în pielea ta
Cel mai important rezultat, mai important chiar decât pierderea kilogramelor în sine, este să te simți bine în pielea ta. Cu un program de slăbit eficient ar trebui să ajungi la greutatea dorită și să te simți bine, să te bucuri de proces, să ai energie și un stil de viață echilibrat.
Dacă apare oboseala, stări de rău, frustrarea și progres extrem de lent sau prea rapid, ceva nu este bine. Sigur, febra musculara si oboseala specifică de după antrenamente sunt perfect normale, ba chiar semne că ai solicitat organismul și ai stimulat musculatura, dar trebuie să te asiguri că te te odihnești suficient, te hidratezi corespunzător si ai o dietă echilibrată din care nu lipsesc fibre, proteine, vitamine și minerale.
Bucură-te de micile succese!
Învață să te bucuri de fiecare mic succes, de fiecare antrenament, de fiecare masă pe care o mănânci. Înclude mese și gustări care să-ți încânte papilele gustative și pe care să le poți savura din plin.